Välj rätt mörkläggningsgardin

Vi går mot ljusare tider och solen går upp tidigare och tidigare för var dag. Nu är det därför hög tid att se över mörkläggningen i ditt hem. Att få tillräckligt mycket sömn är viktigt för välbefinnandet hos både vuxna och barn. Då är en bra mörkläggningsgardin A och O för att utestänga solljuset. En hängande mörkläggningsgardin kan också vara en snygg inredningsdetalj till skillnad mot persienner och rullgardiner.

Hängande mörkläggningsgardiner ser ut och monteras precis som vanliga gardiner men tyget är producerat på ett sätt som gör att de inte släpper igenom ljus. Det finns därför många valmöjligheter när det kommer till färg, material och upphängning.

Så hur ska man tänka kring val av färg, material och upphängning?

Nedan följer vägledning och tips på vad man kan tänka på i valet av mörkläggningsgardin.

Färg på gardinerna

mörkläggningsgardiner - olika färger

Välj en färg som du gillar och som passar ihop med övrig inredning i rummet. Bara för att gardinen har en funktion behöver man inte göra avkall på att den ska vara snygg. En gardin som passar in i rummet kan förhöja känslan rejält. För att säkerställa att gardinen inte släpper igenom ljus är det bra att välja en mörkare färg. Väljer du en ljus färg är det viktigt att gardinen är av ett tjockt material.

Material

Polyester är ett vanligt gardinmaterial och mörkläggningsgardiner är inget undantag. Det är ett relativt billigt material men är inte att underskatta då det har egenskaper som är bra för mörkläggning. Du kan också välja naturmaterial så som linne och bomull, tänk då på att se till att välja ett tyg som är tillräckligt tjockt. Olika material kan också ge olika känslor, en tyngre gardin kan ge ett mer ombonat intryck än en tunnare.

Bloggen cookpo ger rengöringstips till dig som måste rengöra gardinerna

Upphängning

Glöm inte bort att tänka på upphängningen. Begränsa dig inte till att välja en gardin med enbart kanal för stång utan välj en som har ett multifunktionellt gardinband som gör att gardinen passar med fingerkrokar och rynkbandskrokar för både skena och gardinstång. Då har du alla valmöjligheter när du ska hänga upp din gardin och också möjlighet att göra förändringar efter hand.

Tänk också på att hänga gardinen så att den går hela vägen ner till golvet och att den går tillräckligt långt ut på sidorna av fönstret för att minska risken att det kommer in ljus vid golvet och från sidan.

För att skapa en hotellkänsla i ditt sovrum kan du sätta skenor i taket som upphängning och låta gardinen täcka en hel vägg på båda sidor om fönstret. Med dubbla skenor kan du ha dubbla gardiner med en tunnare längst in och mörkläggningsgardinen ytterst och på så sätt få en fin inramning av fönstret.

En bra mörkläggningsgardin kan också dämpa ljud och skydda dina möbler från att bli blekta av solen. För att sammanfatta så välj en färg som du trivs med och som passar med övrig inredning. Tänk till kring material och vilken känsla du vill ha i rummet. Köp en mörkläggningsgardin med multifunktionellt gardinband som ger dig flera valmöjligheter vid upphängningen. Här hittar du en mängd olika mörkläggningsgardiner: https://textilonnet.se/gardiner/morklaggningsgardiner/

Vill du städa andra delar av huset? Så borde du läsa denna bloggen tulpar