Att rengöra diskmaskinen ordentligt – Steg-för-steg-guide!

Är du trött på att få ut disken och den fortfarande behöver rengöras? Har din diskmaskin fått en obehaglig doft som inte går att bli av med? Om svaret är ja, är det dags att rulla upp ärmarna och ge din diskmaskin lite välbehövlig kärlek. Det är jag, här för att guida dig genom steg-för-steg-processen för att rengöra din diskmaskin ordentligt. Och, vem vet, kanske du lär dig några tricks som till och med städfirma i Göteborg använder!

Steg 1: Rengör ytan på din diskmaskin

Nu har vi alla stött på smutsiga ytor på köksmaskiner, eller hur? Även om du har en städfirma som gör din hemstädning, kommer de inte nödvändigtvis att ta hand om din diskmaskin. Så vad gör man? Om din diskmaskin har plastdetaljer, blöt en trasa i varmt, såpigt vatten och torka av ytan. Torka den torr med en ren, torr trasa eller hushållspapper. Om din diskmaskin är av rostfritt stål, kan du prova att fylla en sprayflaska med en hemmagjord lösning av ett del ättika till tre delar vatten. Spraya det på diskmaskinens yttre del och torka det med en ren trasa.

Steg 2: Rengöring av filtret

Vem skulle trott att din diskmaskin har ett filter, precis som din dammsugare? Ja, jag blev också förvånad när jag först lärde mig det! Filtret fångar upp mat och annat skräp, vilket med tiden kan leda till att maskinen inte rengör disken effektivt och skapar en beläggning som kan leda till bakterietillväxt. Skruva av eller lyft ut filtret i botten av diskmaskinen och skölj det med varmt vatten i diskhon.

Steg 3: Rengör sprayarmarna och andra delar

Det här steget påminner mig om en gång när jag jobbade med en städhjälp från ett städbolag. De hade kallat in mig som hygientekniker, vilket var ganska passande, eftersom jag var tvungen att hantera en hel del hygienrelaterade problem den dagen, inklusive en diskmaskin som hade sett bättre dagar. Nåväl, tillbaka till ämnet! Sprayarmarna i diskmaskinen kan också bli igensatta, och beläggningar kan byggas upp på bestickhållaren och hyllorna. Ta bort dessa delar och skölj bort matrester vid diskhon. Om du fortfarande har igensatta sprayhål på dina sprayarmar, kan du använda en gem för att ta bort beläggningen.

Steg 4: Rengör med ättika

Nu kommer vi till de goda grejerna, ättika och bikarbonat! Dessa två hushållsprodukter är som din personliga städtrupp. Ättika är fantastisk för att ta bort missfärgningar, dålig lukt och bakterier, och det bästa av allt är att det är säkert, effektivt och billigt! Häll två koppar vit ättika i botten av din tomma diskmaskin och kör en vanlig cykel utan diskmedel.

Steg 5: Rengör med bikarbonat

Även om ättika gör ett fantastiskt jobb, kan det vara så att det fortfarande finns fläckar eller lätta lukter kvar, speciellt om du inte har rengjort maskinen på ett tag. Det är här bikarbonat kommer in. Bikarbonat är en lätt slipande, naturlig rengöringsmedel och desinfektionsmedel. Häll en kopp bikarbonat i botten av diskmaskinen. Du kan doppa bikarbonatet med en fuktig trasa och lätt skrubba fläckar. Kör en vanlig cykel utan diskmedel och låt bikarbonatet göra sin magi.

Att rengöra en diskmaskin ordentligt är inte bara bra för maskinen, utan också för din hälsa och den allmänna hygienen i ditt hem. Det är viktigt att inte glömma bort diskmaskinen när du utför din vanliga hemstädning. Och kom ihåg, om du någonsin behöver hjälp med att städa ditt hem, finns det alltid städfirmor som kan hjälpa dig!

MISSA INTE: Lär dig städa ugnen, steg för steg!

Vanliga frågor med svar:

  1. Hur ofta ska jag rengöra min diskmaskin? Det beror på hur ofta du använder den, men generellt sett bör du rengöra den noggrant minst en gång i månaden.
  2. Kan jag använda blekmedel för att rengöra min diskmaskin? Nej, du bör undvika att använda blekmedel när du rengör din diskmaskin. Det kan skada maskinen, särskilt om den har delar av rostfritt stål.
  3. Hur håller jag min diskmaskin ren längre? Skölj av matrester från tallrikarna innan du lägger dem i diskmaskinen, undvik att överbelasta maskinen så att vattnet kan cirkulera fritt och håll dig till en regelbunden rengöringsplan.
  4. Vilka andra produkter kan jag använda för att rengöra min diskmaskin? Vit ättika och bikarbonat är utmärkta naturliga rengöringsmedel, men du kan också använda specialprodukter för diskmaskinsrengöring som finns i handeln.
  5. Vad ska jag göra om min diskmaskin fortfarande luktar illa efter rengöring? Om din diskmaskin fortfarande luktar illa trots noggrann rengöring, kan du behöva en mer omfattande rengöring. Kontakta en professionell städfirma eller hygientekniker för råd.
någon som håller på att rengöra en diskmaskin