Överkänslighet mot dofter, mat och dryck

Överkänslighet är ett ”dolt dilemma” icke att förväxlas med allergi.

Jag skrev en artikel tidigare om ost och vin och hur man kan kombinera dessa för att få ut de mesta och bästa ur de båda (enligt mig) gudomliga godsakerna tillsammans. Tyvärr är det så att långt i från alla vare sig kan njuta av viner eller ostar på grund av överkänslighet eller allergier.

Nedan har jag samlat ihop lite blandad fakta om överkänslighet för dofter, mat och dryck – där jag även skriver svar på vanligt förekommande frågor kring detta. Allt måste inte vara nattsvart det finns också knep att ta till för att kunna njuta av det mesta. Hoppas det kan öppna upp nya möjligheter till att ändå njuta av dofter, mat och dryck.

Vad är överkänslighet & Allergi?

Kort beskrivet så är egentligen överkänslighet en övergripande beskrivning både för allergisk som icke-allergisk överkänslighet.

Man skiljer ändå på det två – Ifall överkänsligheten orsakas av en immunologisk reaktion, där man vet att immunförsvaret är inblandat, då är det allergi.

Är immunförsvaret inte inblandat så pratar man i stället om överkänslighet.

VIN

Kan man vara allergisk mot vin?

Precis som annan föda och dryck kan alkohol framkalla allergiska reaktioner. Det är inte ovanligt att allergiska reaktioner sker i samband med vin, öl eller sprit.

överkänslighet- vin

Överkänslighet mot vin kan bero på Sulfiter

Den vanligaste orsaken till att man är överkänslig mot vin har oftast att göra med att man tillsätter sulfiter i alla viner. Sulfiter är ett ämne som hjälper vinet att hålla sig bättre, ett slags konserveringsmedel. Det hjälper till så att vinet inte oxideras och får fällningar, det skyddar också mot att hämma mögel och tillväxt av bakterier.

Reaktioner:

Om du upptäckt att du reagerar på vin och det har med sulfiter att göra blir det ofta symptom som sammandragningar i luftrören, bara några minuter efter att du ätit och druckit.

Mindre vanliga symptom kan vara att du får rodnader eller nässelutslag. Man kan också få även om det är sällsynt en anafylaktisk chock, så man bör ta det på allvar.

Överkänslighet för sulfiter förekommer oftare för personer som har astma. Sannolikheten är också att ju mer sulfiter det är i vinet desto större blir även reaktionen för den som är överkänslig.

Överkänslighet för vin med: histamin – tyramin – tannin

Ja, det finns även andra symptom som kan uppstå och det är bland annat att du kan bli ”täppt i näsan”, börja nysa, ögon som rinner eller klåda och blåsor i mun och svalg.

Dessa reaktioner beror också på överkänslighet men brukar i stället bero på att man reagerar på histamin, tyramin, tanniner och även mot jästen och mögelextrakten som kan finnas spår av i vinet

Hur vet man om man har histaminintolerans?

De vanligaste tecknen på att man har histaminintolerans är ofta i samband med att du sitter och äter. Då brukar de vara symptom som hjärtklappning, pulsökning, blodtrycksfall, huvudvärk, migrän, magbesvär, eksem, rodnad eller klåda. Tyvärr är det relativt svårt att få utrett en diagnos om histaminintolerans.

Antihistamin

Vill du ändå vid något speciellt tillfälle om man tex. sitter på en finare middag, dricka det där glaset vin, så kan du ta en antihistamintablett innan och ändå dricka det där glaset. – Men rådgör dock alltid med läkare först.

Hur yttrar sig matallergi?

När du får symptom på matallergi är de vanligaste symptomen på det: klåda, eksem, att det sticker och kliar i munnen, utslag och- eller rodnad på huden, svullnad på olika kroppsdelar och att ansikte, tungan, halsen och läppar blir svullna som om man sprutat in botox i läpparna.

MAT

Kan man vara allergisk mot stark mat?

Det är rätt så ovanligt att man är allergisk på någon krydda, det är mer vanligt att man är allergisk mot pollen. Men när dessa båda kommer i kontakt med varandra kan man få något som kallas för ”korsallergi”. Dvs. då får inga reaktioner när du intar det var för sig dvs. olika dagar, men om du äter de samtidigt.

överkänslighet - Chilli

Kryddväxterna innehåller ofta höga halter av eterisk olja och det är dessa som kan orsaka hudutslag på vissa personer. Det kan också bero på proteinet i kryddan som framkallar din allergi.

Vilken är den vanligaste Matallergin?

De allra vanligaste produkterna man är allergisk mot är: mjölk, ägg, fisk, skaldjur, jordnötter, soja, nötter, vete och fröer.

DOFT

Kan man vara allergisk mot dofter?

överkänslighet - doft

Är du överkänslig för dofter så reagerar du mycket starkare än de som ofta tål dofterna i s.k. normal mängd. Det brukar då handla om parfymer i olika former, doftande blommor, rengöringsmedel, rök, tvättmedel eller nytryckta tidningar. Här kan symptomen variera beroende på person.

Vad är Doftallergi?

Doftallergi är mer ett tillstånd som kallas Sensorisk hyperreaktivitet där sensoriska nerver överreagerar mot tex parfym och olika andra dofter eller kemiska ämnen. Man vet väldigt lite vad detta beror på men ca sex procent av befolkningen är drabbad utav detta.

Om dofterna stör dig, så finns det även en bra artikel här om hur du tar hand om soporna på ett bra sätt, innan de börjar lukta.

Fortsätt gärna läs! – Här kommer du till startsidan och kan välja! https://mysigahem.se/