Gröna växter – Gröna fingrar – Eller?

Det finns verkligen ingen plats där man inte kan ha lite gröna växter. Man tror ofta att man inte kan ha några gröna växter om man inte har tillräckligt med ljus och- eller fönster – Men det stämmer inte – Vissa växter trivs till och med bättre där det är lite mörkare.

Gröna växter får oss att må bättre!

Eftersom det är vetenskapligt bevisat att gröna växter får oss att må bra då fotosyntesen tar upp koldioxid från luften samtidigt som vi får syre och fukt som växten frigör är det rent hälsosamt att investera o lite växter.

Ett tips att ta tillvara är att ju mörkare växtens omgivning är, desto mindre vatten kommer den att behöva. Står den dessutom där det är lite svalare, behöver den ännu mindre vatten. Viktigt är att jorden alltid hunnit torka till innan du vattnar, annars är risken stor för att den blir övervattnad

Inte konstigt att vi älskar gröna växter

Det är verkligen inte konstigt att vi är många som uppskattar gröna krukväxter inomhus. Det är dessutom mer populärt än någonsin. De gröna växterna har en fantastisk förmåga att skapa trivsel och mysig hemkänsla, samtidigt som de påverkar genom att tillföra mer syre i luften.

Här kommer lite tips och inspiration om hur du skapar ett härligt frodigt hem medan du inväntar våren igen. Det finns ett brett utbud av gröna växter vad gäller utseende, skötselbehov och vad man vill nå för syfte med sin gröna växt.

Parasol pilea är en intressant inredningsdetalj som har översvämmat sociala medier och spås bli en stor trendväxt. Med denna växt får du massor utav sidoskott som du kan ta till vara och lätt föröka och även ge bort som en liten present – Det brukar uppskattas!

Pilea är ett stort släkte med mer än 600 arter och just parasoll pilea, eller elefantöra som den även brukar kallas, gjorde entré till Skandinavien 1946 så det är ingen ny krukväxt, men den har blivit otroligt populär på senare tid. Den har ett distinkt utseende tack vare de gröna och runda bladen på de långa bladskaften.

Denna växt vill stå i ljusa fönster och tål även full sol. Växer i rumstemperatur året runt. Mellan vattningarna, låt jorden torka något och tillsätt extra vatten för att förhindra att plantan blir blöt. Sköter man väl om den kan den bli en halv meter hög.

Monstera, Monstera deliciosa

gröna växter - monstera

Monstera är mycket omtyckt grön växt och var en av förra årets mest populära växter och den blir bara mer och mer attraktiv. Många tycker om de flikiga bladen blandat med transparenta bladformer där emellan samt även dess dekorativa luftrötter. Det är en frodig grön växt som nästan finns i var och var annat växtälskande hem.

Monstera dricker ganska stora mängder vatten, så vattna regelbundet. Denna växt visar dock tydligt när den behöver vatten och även om den måste utstå perioder av torka återhämtar den sig snabbt efter vattning. Monstera kan med fördel stå lite längre in i rummet. Den kan även stå på fönsterbrädan men inte gärna i solgassiga fönster i söderlägen. Man märker på monsteran om den får för lite ljus, då delar eller flikar sig inte bladen på den, utan de förblir hela i stället.

Ormbunkar  

gröna växter - ormbunke

Spridningen av ormbunkar runt om i världen visar en enorm anpassning. Hemma är ormbunkar med sitt gröna och frodiga lövverk en bra inredning. Det finns flertalet olika arter av ormbunkar och generellt sett växer de flesta på skuggiga platser och absolut inte i stark sol. De vill gärna ha normal rumstemperatur eller till och med något svalare samt regelbunden vattning, som lämpar sig för de flesta arter som säljs som krukväxter, som i Sverige främst är olika varianter av bräken.

Murgröna, Hedera helix

gröna växter - murgröna

Murgröna kan med fördel användas både inomhus som krukväxt och för plantering utomhus. Det finns olika sorter som är olika tåliga med olika utseenden. Bladens form kan vara både runda till små vacker finflikiga och färgen på bladen är grön, färgstark gul eller färgglad vit.

Murgrönan är välplacerad i en hängampel så att de låna rankorna kan hängas fritt och vackert nedåt. Ett annat alternativ är att murgrönan kan bindas upp på spaljé och bilda en vacker bakgrund eller avskiljare.

Murgröna växer och trivs bäst i östra eller väster-lägen. Även ett ljust norrfönster kommer att fungera bra. Den brokbladiga murgrönan kräver mer ljus än den helgröna. På våren och sommaren fungerar murgrönan bra i rumstemperatur. Det är dock önskvärt att den får det lite svalare på vintern.

Murgröna växer bäst om jorden är lätt och har en jämn fuktighet. Om växten är sval på vintern kan du låta jorden torka något mellan vattningarna. Murgrönan blir jättefin om man lyfter ut den och har den utomhus på sommaren. Den fungerar jättebra i krukor och även som marktäckare om den sätts i lite större krukor, som typ tillsammans med ett oliv- eller ett lagerträd.

Fikus, Ficus spp.

Fikus

Släktet Ficus innehåller cirka 800 arter och finns både som träd och buskar. Vissa arter odlas fram som exempel som prydnadsväxter. Tex. Benjaminfikus och den vanliga fönsterfikusen. De flesta fikusar vill inte utsättas för direkt solljus. De växer bäst i rumstemperatur, men på vintern kan temperaturen gärna vara något lägre, men inte mindre än 16 grader Celsius.

Den vanligaste fikusen bland småbladsarterna är Ficus benjamina, benjaminfikus, den är tålig och kan enkelt böjas och formas till nästan helt egen form.

Fönsterficus, Ficus elastica, tål torr inomhusluft bättre än annan fikus och är därför idealisk för moderna hem och kontor.

Med dessa få och enkla växt-tips kan du nu tänka nytt nästa gång du går handlar dig en ny prunkande grön växt!

Har du en egen trädgård och kan gå och pyssla bland dina egen odlade växter och prunkande trädgård – Ska du besöka den här sidan som har lite av varje tips om trädgården och dess skötsel – Här är tex. tips på hur du kan höststäda trädgården – smart!