Ost och Vin – Får man lov att fresta lite?

Ost och vin står överst på fredagen – ”dagens” handlingslapp

Det är fredag och arbetsveckan är gjord. Då vill man gärna unna sig något extra gott, både till middag men även något gott efteråt. Vi gör ofta en liten ostbricka på fredagarna. Jag tycker det är så mysigt att gå och handla ost, ofta är det favoriterna som åker ner i korgen och ibland överraskar man sig själv.

Oftast blir de en hårdost, en vitmögelost, en grönmögelost och kanske några små färskostar. oftast köper vi inte så mycket kex och så till, utan tycker mer om att äta det ganska enkel med endast vinet till och i och för sig, olika marmelader tycker vi är gott till. Efter stressen i affären får man ju då ta en vända till systemet, för nu är det även dax att binda ihop ostarna med just något gott passande vin – Ständigt denna fråga… vad ska man köpa för passande vin?

Här kommer lite vägledande hur man kan tänka när man handlar ost till sitt vin – Eller tvärt om…

Vad är viktigast? Vinet eller Osten?

Det finns ju lite olika saker att tänka på när man väljer vin till ost – Eller för den delen ost till vin… Och precis ”det” är det väl som man får ställa sig frågan – Är det vinet som är viktigast? eller är det osten?

Många tycker ju att det är trevligare att ha dyra fina och speciella ostar, och ser därmed vinet som en liten förhöjare av det hela.

Medan andra tycker att det är vinet som är huvudsaken och att osten är bara något gott tilltugg som någon annat.

Med osten i fokus

ost och vin - ostar

Om man är ostälskare – Vill man gärna att osten ska komma till sin fulla rätt och vill inte att vinet ska frånta osten detta. Många har erfarenhet av att provat ost ihop med marmelad och frukt, och upplever därmed den fina kombinationen av sött och salt som vi i de skandinaviska länderna uppskattar väldigt mycket

Så när man väljer vin till sin ost, kan man faktiskt tänkta på samma vis. Ett sötare vin passar därför till de flesta ostar, och hjälper till och med till att förhöja ostens smak, på just det viset som en marmelad kan göra.

Så om man vill prova lite olika ostar, men bara använda sig av ett vin, då är detta det säkraste sättet att hamna rätt

Vill man dyka lite djupare i det hela… så väljer man gärna ett vin som är tillverkat på en sen skörd, i många fall med val av druvor med sin ädelröta. Dessa vinerna har generellt ett högre koncentrat av hög sötma, som därför passar extra bra ihop med sältan i många ostar.

Med vinet i fokus

ost och vin - viner

Är man vinälskare där emot så vill man inte att osten tar för mycket smak och överglänser vinet. När man vill undvika det är det bra att istället välja ostar som är ”lika smakrika” som vinet man dricker. Oftast brukar det därför bli bäst ihop med smakrika hårdostar, som typ Manchego eller Parmesanost och även Västerbottenost.

Rött vin kan vara svårt att para ihop med en ost, därför kompletterar man gärna ostbrickan med lite charkuterier som faktiskt hjälper upp det.

Sött vin

Vill man dricka riktigt sött vin till kan man välja ett Portvin och matcha upp det med en fin Brieost som är av en mild variant.

Lite härligt Champagne

skumpa

Vill man dricka champagne ihop med ost. så ska man se till att välja en sort med hög syra för sin Champagne. Även ostarna ska ha hög syra för att få den riktigt fina upplevelsen. Här pratar man gärna om getost eller fårost som har just det.

Detta gäller även för torra vita viner som är gjorda på druvor som Sauvignon Blanc, Chardonnay eller Riesling.

När ost- och vin valen väl är gjorda är det underbart att sätta nyckeln i entrédörren och låta helgen komma till en. Jag passar på att i bara farten önska mig en lugn skön låt från min ”smarta högtalare” som lägger sig som en skön stämmingsfylld bakgrundston, under tiden som jag börjar packa upp mina kulinariska ostar och ställer det vita vinet på kylning. Högtalaren fyndade jag på Sonos Black friday förra året – Kanske finns fina erbjudanden även i år?

Jag passar på att slänga av mig kläderna för att ta en uppfräschande dusch – Men innan det, så har jag beställt hem produkter från eyracure.com som nu äntligen ska återställa mitt frissiga hår till glans och styrka igen. Jag har använt det här flera gånge tidigare så jag vet att det fungerar och det går dessutom ganska snabbt – Nu, den välbehövliga duschen och en riktigt härlig myskväll ligger framför mig…

Njuter du också och försöker unna dig en härlig livsstil? – Läs mer och inspireras här på: lilladraken.se

Ha en riktigt härlig fredag! 🙂

Titta gärna in på fler inlägg här på bloggen!

Vill du ha inspiration till kvällens middag, kolla in: https://cookpo.com/